Dag van gebed en vasten voor vrede in de wereld

7 oktober 2024

Op maandag 7 oktober 2024 is het precies één jaar geleden dat de oorlog tussen Israël en Hamas uitbrak. Paus Franciscus heeft opgeroepen op deze dag een wereldwijde dag van gebed en vasten te houden voor de vrede in de wereld.

In deze ‘dramatische tijd’, waarin oorlog en geweld vele landen blijven treffen, herinnerde de paus de christelijke gemeenschap aan haar taak om ‘zich in dienst van de mensheid te stellen’. Met deze oproep vraagt hij om gezamenlijk stil te staan bij vrede en gerechtigheid in een wereld vol conflict.

Een jaar geleden riep de paus ook al op tot een dag van gebed en vasten. ‘Leg de wapens neer en luister naar de roep om vrede van de armen, het volk en de onschuldige kinderen,’ smeekte hij toen. ‘Oorlog lost geen problemen op. Het zaait alleen maar dood en verderf, vergroot de haat, vermenigvuldigt de wraak. Oorlog wist de toekomst uit, het wist de toekomst uit.’

Voor eucharistievieringen en gebedsvieringen hebben we enkele gebedsteksten samengesteld. Het gaat om een suggestie voor de voorbede, een persoonlijk gebed en enkele korte, inspirerende citaten. De teksten kun je hieronder gratis downloaden.

Andere berichten

Liturgische jaarkalender

In de liturgische jaarkalender vind je een overzichtelijk schema de zondagen en feesten. Download hem hieronder:

Ontvang nog meer inspiratie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang in je email nog meer suggesties en materiaal voor inspirerende vieringen.

"*" geeft vereiste velden aan