Baarmoederlijkheid_tussen_mens_en_God

Universele broederlijkheid, verankerd in de broederschap als menselijke conditie

Heeswijk, 7 oktober 2021

Baarmoederlijkheid: van mens en God is verschenen, het nieuwste boek van Levinas-kenner en moraaltheoloog Roger Burggraeve. In dit boek laat Burggraeve zien hoe de bekende parabel over de barmhartige Samaritaan ‘eigen-wijs’ te denken geeft over onze meerzijdige verantwoordelijkheid: individueel, relationeel en sociaal. En tevens te denken geeft over universele broederlijkheid, verankerd in de broederschap als menselijke conditie.

In de verantwoordelijkheid voor de ander weergalmt ook de goddelijke baarmoederlijkheid: de ander in zich dragen om te laten geboren worden. Deze ‘andere’ God leidt tot de interpretatie van een ‘moederlijke Jezus’ als unieke en historische vleeswording, die ook de roeping van elke mens insluit, zonder het weerbarstig mysterie van de ‘God-mens’ te vermorzelen.

Zo opent deze ‘door-denking’ voorbij de ethische Jezus, het perspectief op de verhouding tussen verantwoordelijkheid en verlossing, schuld en vergeving, hoop en belofte.

Over de auteur
Roger Burggraeve SDB is emeritus professor aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de KU Leuven. Als moraaltheoloog, Levinas-onderzoeker en filosoof verbindt hij antropologie, bijbel, ethiek en theologie tot een visie ‘die iedereen te denken geeft’. Zijn eerdere uitgave Geen toekomst zonder kleine goedheid (Berne Media/Halewijn, 2020) won de Prijs voor het Spirituele Boek.

Boekgegevens
Baarmoederlijkheid: van mens en God vanuit het verhaal van de Barmhartige Samaritaan.
Paperback | 180 pagina’s | ISBN: 9789085286097 | Prijs € 19,95 | Verschenen: 01-10-2021
Een uitgave van Berne Media | uitgeverij abdij van berne i.s.m. uitgeverij Halewijn, Antwerpen