rijke_baronnen

De complete geschiedenis van 70 jaar norbertijns leven op de Veluwe

Heeswijk, 16 april 2020

Historicus Martijn Pijnenburg neemt u mee in de rijke geschiedenis van landgoed De Essenburgh en zijn markante bewoners, ‘een der aangenaamste hofsteden deser Land-streecke‘.  

Voor het eerst wordt de unieke geschiedenis van de norbertijnenpriorij uitgebreid belicht. In Rijke baronnen en bezitloze paters toont Martijn Pijnenburg nieuwe inzichten, beelden en verhalen over 375 jaar landgoedgeschiedenis van De Essenburgh. Daarnaast geeft hij een kijkje in de vergeten geschiedenis van de bezettingsjaren 1940-1945. 

Op 11 juli 1950, het hoogfeest van St. Norbertus, stichter van de norbertijnenorde, maakte de abt van Berne de namen bekend van twintig medebroeders die hij had benoemd voor een nieuwe stichting. Zij verhuisden van het Brabantse land naar De Essenburgh in Hierden, midden op de orthodox-protestantse Veluwe.  

Martijn Pijnenburg (1987) is historicus met bijzondere belangstelling voor de geschiedenis van de Rooms-Katholieke Kerk. Hij is o.a. gemeenteraadslid van Harderwijk en bestuurslid van de historische vereniging Herderewich. Sinds zijn jeugd voelt hij een sterke verbondenheid met de norbertijnen van De Essenburgh en Mariëngaard. 

Boekgegevens 
Rijke baronnen en bezitloze paters. 375 jaar landgoed De Essenburgh. 
274 pagina’s | ISBN: 9789089723826 | Prijs € 29,95 | Verschijnt: Een uitgave van Berne Media | uitgeverij abdij van berne