Zicht op Hildegard

Leven-visioenen-geneeskunst-muziek

Hans Wilbrink (red.)

Hildegard van Bingen was een sterke vrouw met veelzijdige talenten, blijkt uit Zicht op Hildegard. Dit boek is een toegankelijke inleiding op het leven en werk van deze twaalfde-eeuwse benedictines, waarna je beslist op bedevaart wilt naar haar klooster in het Duitse Eibingen. In Zicht op Hildegard laten negen specialisten hun licht schijnen op een deelgebied van haar leven en werk. Bij elkaar levert dat een veelzijdig en indringend portret op. 

Sociaal wetenschapper Hans Wilbrink besteedt aandacht aan de maatschappelijke invloed van Hildegard toen en nu. Zuster Philippa Rath o.s.b. van de Hildegard-abdij in Eibingen laat zien dat zij een inspirerend voorbeeld is voor onze tijd. Theologe Kitty Bouwman bespreekt visioenen in het werk van Hildegard. Kunstkenner Felicia Dekkers werpt licht op twee handschriften. En classica en filosofe Mieke Kock-Rademakers gaat in op Hildegards eerste visioenenboek Ken de wegen. Velen kennen Hildegard van haar buitengewone kruidenkennis of via haar prachtige muziek. Ook die aspecten komen aan de orde, in artikelen van arts dr. Lutgart Gillis, en musicologen dr. Hanna Rijken, dr. Rebecca Stewart en drs. Marsja Mudde. 

Dit boek kan geen vervanging zijn voor de echte Hildegard. Wie kan de diepte peilen van haar woorden, visioenen en leer, en deze op een betrouwbare manier uitleggen? Wel geeft dit boek een goede portie achtergrond om een overzicht te krijgen van haar veelzijdige leven en werk. Het zal de leek, maar zeker ook de ingewijde boeien.

Pieter Derdeyn

Katholiek Nieuwsblad

Hans_Wilbrink

Dr. Hans Wilbrink (1949) is neerlandicus en sociaal wetenschapper. Hij promoveerde op…

Lees meer