Rituelen rond de dood

Dorothee Nijland (fotografie),

Ton Overtoom en Martin Hoondert (tekst)

Een fotoboek over uitvaartrituelen is vanzelfsprekend een ‘kwetsbaar’ boek. Het brengt mensen in beeld die iets moeten doen wat bijna onmogelijk is: afscheid nemen van een dierbare, van een geliefd mens.

De dood is een dominant thema in onze cultuur: in televisieprogramma’s, boeken en tijdschriften, in de uitgebreide herdenkingscultuur van oorlogen en rampen. Maar praten over de dood, laat staan over onze eigen dood, doen we zelden.

Dit fotoboek verbeeldt de huidige uitvaartbranche die volop in ontwikkeling is. Nieuwe producten worden uitgedacht en uitgeprobeerd en we zien een toenemende tendens tot personalisering van de uitvaart.

In alle situaties waarin de auteurs kwamen, was er verdriet. Maar er werd ook gelachen, er was creativiteit en veerkracht van mensen. Dit boek met indringende foto’s over uitvaartrituelen is dan ook niet alleen een kwetsbaar boek waarin het verdriet van mensen zichtbaar wordt, maar ook een krachtig boek dat naast informatief ook troostrijk is.

Dorothee_nijland

Dorothee Nijland fotografeert al ruim dertig jaar kinderen en gezinnen bij…

Lees meer

ton_overtoom

Ton Overtoom studeerde theologie, muziek-, theater- en communicatiewetenschappen aan de Radboud Universiteit van Nijmegen. Hij is mededirecteur/eigenaar van…

Lees meer

martin_hoondert

Martin Hoondert is universitair docent ‘Muziek, Religie & Ritueel’ aan de Universiteit van Tilburg. In zijn onderzoek houdt hij zich bezig met…

Lees meer