Parabels

Het onderricht van Jezus en de rabbijnen

Eric Ottenheijm & Martijn Stoutjesdijk (red.)

Dat Jezus gelijkenissen of parabels vertelde, is veel mensen bekend: wie is er niet vertrouwd met de barmhartige Samaritaan? Ook de rabbijnen deelden hun wijsheid bij voorkeur in de vorm van parabels. De Rabbijnse literatuur heeft er honderden van bewaard. In dit boek worden die gelijkenissen uit beide tradities zij-aan-zij besproken. Een dergelijke werkwijze levert niet alleen nieuwe inzichten op over jodendom en christendom. Ze werpt ook licht op de unieke vertelvorm van deze parabels: ontleend aan het dagelijkse leven, maar met een verrassende (actuele) twist. Het boek bevat niet alleen illustraties van de parabels van Jezus, maar brengt voor het eerst ook rabbijns-joodse gelijkenissen op moderne en kleurrijke wijze tot leven. Gespreksvragen maken de uitgave compleet. De volgende auteurs, allen als onderzoeker verbonden aan het Parabelproject (zie www.parabelproject.nl), schreven bijdragen: Annette Merz, Albertina Oegema, Eric Ottenheijm, Jonathan Pater, Marcel Poorthuis, Martijn Stoutjesdijk en Lieve Teugels.

 in Trouw

Met Parabels heeft u dertig prachtige verhalen in handen, die vaak nog meerduidiger en ‘vreemder’ zijn dan u tot nu toe wellicht heeft gedacht. De eigentijdse en dynamische illustraties van Jedi Noordegraaf zijn uw aandacht ook meer dan waard.

Lees de gehele recensie

Name Goes Here

Trouw

Het boek is vlot leesbaar en voor een breed publiek toegankelijk. Het is een uitstekend voorbeeld van gedegen wetenschappelijke popularisatie en een must-read voor wie meer over parabels wil weten.

Bryan Beeckman

Ezra - Bijbels tijdschrift