Frère Roger

De biografie over de stichter van Taizé

Sabine Laplane

Frère Roger (1915-2005) was een man van tegenstellingen, begiftigd met een grote geestelijke kracht. Zijn wortels reikten tot diep in het protestantisme, maar hij werd eveneens gevoed door de rooms-katholieke en de oosters-orthodoxe traditie. Frère Roger was de belichaming van de oecumenische dialoog in de tweede helft van de 20ste eeuw. Hij inspireerde jongeren van over de hele wereld.
Maar wie was Roger Schutz, alias frère Roger van Taizé, nu werkelijk? Een profeet? Een wereldwijd bekende stichter van een oecumenische leefgemeenschap? Een vriend van de allerarmsten? Een charismatisch geestelijke die openstond voor de opvattingen van jongeren?
Deze historische en spirituele biografie is geïnspireerd op het ongepubliceerde archiefmateriaal van de gemeenschap van Taizé. Het biedt een uitgebreide beschrijving van de betekenis van de onverdeelde kerk die frère Roger voorstond en van het vertrouwen dat hij daarbij stelde in het gebed en de eucharistie. Tot aan zijn gewelddadige dood.

 in Trouw

Het levensverhaal van een protestant mysticus die tegen alle secularisatie in een nieuwe, bloeiende kloostergemeenschap sticht en talloze jongeren op zoek naar ‘vreugde, eenvoude en barmhartigheid’ samen aan het zingen, bidden en mediteren weet te krijgen, verdient de aandacht van iedereen die weleens moedeloos is over de toekomst van de kerk.

Lees de gehele recensie

Marijke Laurense

Trouw

De naam van de man die in 1971 aan paus Paulus VI bekende: ‘De naam Taizé is zwaar om te dragen, er zijn dagen dat ik hem zou willen zien verdwijnen’, zal voor altijd aan Taizé verbonden zijn.

Petra Teunissen-Nijsse

Biografieportaal

sabine_laplane

Sabine Laplane, afgestudeerd in klassieke letteren en theologie, is zuster van de apostolische gemeenschap van…

Lees meer