FORD_Nouwen_vp

Onbekende kanten van Nouwens persoonlijke leven onthuld

Heeswijk, 9 november 2020

In Henri Nouwen, portret van een eenzame mysticus bekijkt Michael Ford de wereldberoemde spirituele auteur vanuit een mystieke hoek. Het boek is een nieuw portret van Henri Nouwen (1932–1996), waarin onbekende kanten van Nouwens persoonlijke leven worden onthuld door nieuwe getuigenissen. In Henri Nouwen plaatst Ford het leven van de wereldberoemde Nederlandse priester en succesauteur van spirituele boeken in de traditie van christelijke mystici als Teresa van Avila, Johannes van het Kruis en H. Theresia van Lisieux.

Net als in zijn eerdere biografische schets Wounded Prophet (1999), volgt Ford in dit boek de levensloop, academische loopbaan en spirituele ontwikkeling van Nouwen. Hij focust daarbij op de levenslange worsteling van Nouwen met eenzaamheid, intimiteit en (homo)seksualiteit. En op Nouwens onverhulde behoefte aan intimiteit als verklaring voor zijn geestelijke crisis.

Ford laat zien hoe Nouwen de inzichten uit zijn eigen ‘donkere nacht van de ziel’ gebruikt om de spirituele honger van zijn toehoorders en lezers te stillen. Dit is allesbehalve een heiligenleven, omdat ook de schaduwzijden van deze bijzondere man in dit boek op indringende wijze aan bod komen.

Dr. Michael Ford is schrijver en theoloog, gespecialiseerd in het leven en werk van Henri Nouwen. Hij publiceerde de eerste biografie over Nouwen na diens dood Wounded Prophet (1999) en stelde meerdere bloemlezingen samen met teksten van Nouwen. Ford leidde retraites rond Nouwen in diverse Europese landen en de Verenigde Staten. Hij werkte vele jaren bij de BBC als verslaggever en religiejournalist. Ford woont in Engeland.

Boekgegevens
Henri Nouwen. Portret van een eenzame mysticus
Paperback | 192 pagina’s | ISBN: 9789089724021 | Prijs € 22,50 | Verwacht: 19-11-2020
Een uitgave van Berne Media | uitgeverij abdij van berne i.s.m. Halewijn