cover_debriefaanfilemon

Krachtige afwijzing van het klerikalisme

Heeswijk, 27 oktober 2020

We moeten niet opnieuw in de fout gaan door een lijst op te stellen van geboden en verboden, aldus Adrien Candiard. In plaats van verstrikt raken in gestamel en gedoe over de regeltjes moeten we ons bewust worden van wat daar werkelijk aan voorafgaat: het kostbare geschenk van de vrijheid in Christus, waarover de apostel Paulus met zoveel fijnzinnigheid schrijft in zijn brief aan Filemon.

In zijn boek De brief aan Filemon, bekroond met de prestigieuze Prix de la Liberté Intérieure 2019, schrijft Candiard over christelijke vrijheid. De brief is een ongelezen schat die ligt te verstoffen in onze bijbels. Maar in dit kleinste bijbelboek van slechts 25 verzen staat de meest revolutionaire boodschap van het christendom als remedie voor vandaag.

De christelijke moraal ontmoet al langer verzet en onverschilligheid. De priesters hebben het ernaar gemaakt met hun opgeheven vingertje, terwijl ze tegelijk het misbruik ongemoeid lieten of erger: eraan meededen. Intussen zijn veel gelovige mensen onthand geraakt over de vraag hoe zij als christen moeten leven in deze tijd: wat is nu eigenlijk toegestaan, wat verboden en wat verplicht?

Adrien Candiard, opgeleid als historicus, trad toe tot de orde der dominicanen en studeerde vervolgens theologie. In 2012 vestigde hij zich in het Convent van Cairo, legde zich toe op het leren van Arabisch en behaalde zijn master in Islamstudies aan de Amerikaanse universiteit aldaar. Hij is verbonden aan het Dominicaans Instituut van Oosterse Studies. Candiard publiceerde meerdere boeken over leven als christen in deze tijd. Hij is een veelgevraagd internationaal spreker. Van hem verschenen eerder bij Berne Media De islam begrijpen (2018; 5 sterren in Trouw) en Onder de vijgenboom (2019).

Boekgegevens
De brief aan Filemon. Gedachten over christelijke vrijheid
Paperback | 96 pagina’s | ISBN: 9789089724014 | Prijs € 16,95 | Verwacht: 05-11-2020
Een uitgave van Berne Media | uitgeverij abdij van berne