Het debuut van Erik Varden in het Nederlands
Heeswijk, 1 mei 2020
Bij Berne Media is het debuut van Erik Varden in het Nederlands verschenen. Varden (1975) was tot voor kort abt van de cisterciënzer abdij Mount Saint Bernard in Leicestershire, maar is intussen bisschop van Trondheim gewijd. Daarmee is hij teruggekeerd naar Noorwegen, waar hij opgroeide in een atheïstisch gezin om op volwassen leeftijd christen te worden. Voordat hij intrad bij de cisterciënzers, was hij fellow van St. John’s College, Cambridge. Varden heeft meerdere boeken geschreven en is een veelgevraagd spreker en spiritueel leidsman.
In De eenzaamheid doorbreken doet Erik Varden verslag van een persoonlijke zoektocht. Hij onderzoekt zes aspecten van christelijk gedenken en put daarvoor uit de Bijbel en klassieke en moderne schrijvers. De Bijbel herinnert ons voortdurend eraan te (blijven) gedenken… dat we stof zijn, dat we bevrijd zijn uit de slavernij in Egypte, dat we op weg naar Emmaüs de Levende herkennen aan brood en wijn…
De ervaring van eenzaamheid is even universeel als honger en dorst. Maar omdat het ons zo ten diepste raakt, zijn we geneigd er niet over te spreken. Wie kent niet haar pijn? Geen stem zaait zoveel tweedracht als die ons influistert: ‘Je bent ongeneeslijk alleen, er schijnt geen enkel licht in je duisternis.’ Het christendom verzet zich tegen deze stem, aldus Erik Varden in dit boek.
Ieder mens is namelijk als beelddrager van God persoonlijk verankerd in de Bron van alles. En als we met lichaam en ziel het uitschreeuwen naar de Ander, is dat geen teken van ziekte, maar van gezondheid.
De eenzaamheid doorbreken is opgedragen aan Michal Kayal, priester uit Aleppo, vermist sinds 2013 in de Syrische burgeroorlog. Het is een boek om langzaam te lezen.
Boekgegevens
De eenzaamheid doorbreken. Over christelijk gedenken
224 pagina’s | ISBN: 9789089723581 | Prijs € 22,50 | Verkrijgbaar vanaf: 04-05-2020
Een uitgave van Berne Media | uitgeverij abdij van berne