omslag_heilige_plaatsen_zalige_plekken

Een reis naar hemelse vrouwen en mannen

Heeswijk, 7 mei 2020

In deze reisgids neemt Paul Spapens de lezer mee naar vijftien pelgrimsoorden in Nederland en Vlaanderen. Hij bezoekt hierbij plaatsen als Dokkum, Brielle en Wittem in Nederland en Lier en Hasselt in Vlaanderen. Het is een gids naar plaatsen waar cultuurhistorie, heiligenlevens en volksgeloof samenkomen.

De toegankelijk geschreven verhalen van Paul Spapens gaan over de geschiedenis en bijzonderheden van de pelgrimsoorden, en wat heiligen tegenwoordig te vertellen hebben. Voor twee pelgrimsoorden zijn fietsroutes opgenomen en de vele foto’s in het boek laten zien wat de pelgrim of toerist aan moois te wachten staat.

De katholieke kerk telt zo’n 25.000 heiligen. Het zijn bijzondere vrouwen en mannen die tot de verbeelding spreken. Ze worden gewaardeerd als mensen die iets te zeggen hebben. In Nederland en Vlaanderen bestaan eeuwenoude pelgrimsoorden van heiligen. Het zijn heilige plaatsen en tegelijk zalige plekken omdat het er goed toeven is.

Paul Spapens (1949) was in zijn werkzame leven dagbladjournalist. Daarnaast publiceerde hij tientallen boeken. Hij is gespecialiseerd in immaterieel erfgoed en identiteit. Volksgeloof is daar een belangrijk onderdeel van. In 2019 werd hij voor zijn boeken en culturele werk onderscheiden met de Zilveren Anjer. Van Paul Spapens verscheen eerder bij Berne Media in de serie spirituele reisgidsen
Maria, de moeder van iedereen (2019).

Boekgegevens
Heilige plaatsen, zalige plekken. Pelgrimsoorden in Nederland en Vlaanderen
160 pagina’s | ISBN: 9789089723833 | Prijs € 16,90 | Verwacht: 12-05-2020
Een uitgave van Berne Media | uitgeverij Abdij van berne i.s.m. Halewijn