de_eeuwige_nar

Een radicale ommekeer van denken over het kloosterleven

Heeswijk, 18 februari 2021

Ter gelegenheid van het 900-jarig bestaan van de norbertijnenorde schreef de bekende cultuurtheoloog Frank G. Bosman het boek De eeuwige nar. Daarin verzet hij zich tegen de opvatting dat het Nederlandse kloosterleven op sterven na dood is.

Hoewel mensen misschien wel als nooit tevoren snakken naar spiritualiteit en zingeving in een voortrazende en onbarmhartige maatschappij, lokt het leven van gehoorzaamheid, armoede, celibaat en gemeenschap nog maar heel weinig mannen en vrouwen. Kloosters sluiten, congregaties heffen zichzelf op, gemeenschappen verdwijnen uit de geschiedenis. Het einde is in zicht, zou je zeggen.

Bosman roept religieuze mannen en vrouwen op zichzelf niet te verloochenen. Hij pleit voor een nieuwe visie op het religieus gemeenschapsleven in de 21ste eeuw. Als postmoderne narren staan monniken, zusters, regulieren en kluizenaars op de bres voor het onbegrijpelijke wonder van universele broeder- en zusterschap. Tegen beter weten in. Tegen de maatschappelijk stroom in. Gods dwazen.

In De eeuwige nar komen cultuurfilosofie, kerkgeschiedenis en religieuze sociologie samen in één essay.

Over de auteur: Dr. Frank G. Bosman (1978) is cultuurtheoloog, verbonden aan de Tilburg School of Catholic Theology. Hij is een bekende mediapersoonlijkheid en auteur van tientallen boeken en bundels over religie, cultuur en samenleving. www.frankgbosman.nl

Boekgegevens
De eeuwige nar. De toekomst van het religieus gemeenschapsleven
Paperback | ca. 96 pagina’s | ISBN: 9789089724229 | Verwacht: 05-04-2021
Een uitgave van Berne Media | uitgeverij abdij van berne