Onuitsprekelijk_paradijs

De groene spiritualiteit van Thomas Merton

Heeswijk, 14 juni 2021

In juli verschijnt het boek Onuitsprekelijk paradijs waarin auteur en docent Kick Bras de groene spiritualiteit van Thomas Merton belicht. Het boek komt uit tijdens de Studieweek Mystiek, een jaarlijks evenement van het Titus Brandsma Instituut, dit jaar van 5 t/m 8 juli. In deze Studieweek geeft Bras colleges over de natuurmystiek van Thomas Merton naar aanleiding van zijn boek.

De Amerikaanse trappistenmonnik Thomas Merton – misschien wel de beroemdste monnik van de twintigste eeuw – was een groot natuurliefhebber. Zijn dagboeken getuigen van zijn intense, spirituele natuurervaring die ten diepste voortkomt uit een mystieke verbondenheid met alle leven, en daarin met de Levensbron. Deze natuurmystiek leidde tot een steeds openlijker kritiek op de exploitatie van de schepping voor menselijk gewin. Zo groeide deze mystiek uit tot ecologische ethiek. 

In het boek Onuitsprekelijk paradijs worden de lyrische natuurbeschrijvingen uit de dagboeken en gedichten van Merton gepresenteerd. Maar ook wordt beschreven hoe hij deze ervaringen verbond met zijn monastieke spiritualiteit en uit welke bronnen hij daarbij putte. Duidelijk wordt dat zijn belevingen en zijn visie nog steeds actueel zijn. Dit boek zal mensen die in de klimaatcrisis van onze tijd zoeken naar authentieke inspiratie veel kunnen bieden. 

Over de auteur
Kick Bras (1949) is emeritus predikant van de PKN, voormalig docent spiritualiteit aan de Theologische Universiteit Kampen en als onderzoeker gelieerd aan het Titus Brandsma Instituut te Nijmegen. Hij is auteur van meer dan dertig boeken op het gebied van spiritualiteit en mystiek. Zie www.kickbras.nl.

Boekgegevens
Onuitsprekelijk paradijs. De groene spiritualiteit van Thomas Merton.
Paperback | 192 pagina’s | ISBN: 9789089724250 | Prijs € 19,95 | Verwacht: 05-07-2021
Een uitgave van Berne Media | uitgeverij abdij van berne i.s.m. Halewijn