Nicolaas Kluiters. Herder in een verscheurd Libanon

 

Lees meer over het boek in het Katholiek Nieuwsblad (1) (2).

Nicolaas Kluiters (1940-1985) twijfelde lang tussen een leven als kunstenaar
en een religieuze roeping. Toen hij eenmaal jezuïet en priester was, is hij kunstenaar gebleven. Zijn mooiste artistieke uiting is ongetwijfeld de Kruisweg die hij sinds 1980 jaarlijks opvoerde met de inwoners van Barqa, het dorpje in de Libanese Bekaavallei waarvan hij de pastoor was. Sinds zijn komst in die regio heeft hij onvermoeibaar mensen met elkaar verzoend: christenen met elkaar, en met hun moslimburen. Samen met hen heeft hij ontwikkelings-projecten opgezet waarmee hij hen hoop en toekomst gaf.

Kluiters wekte echter ook jaloezie. Libanon werd verscheurd door een burgeroorlog en op 14 maart 1985 werd hij ontvoerd. Pas twee weken later werd zijn verminkte lichaam teruggevonden. Begin 2022 startte een zaligverklaringsprocedure, maar voor de mensen van Barqa en omstreken is Kluiters al lang een heilige. Zij zetten het werk van hun ‘aboena Nicolas’ voort. Wat veel mensen niet weten, is dat de Nederlander een ‘contemplatief in actie’ was. Zijn brieven, dagboeken en geschriften getuigen van diepe mystieke inzichten in de strijd tussen goed en kwaad.

De Frans-Libanese auteur en journaliste Carole Dagher schreef een meeslepende biografie en vertaler Benoit Lannoo zorgde ervoor dat dit verhaal blijft intrigeren, ook wanneer de lezer Libanon en de oosterse christenen minder goed kent.

Een meeslepend en menselijk verhaal; een Nederlandse Des hommes et des dieux … Het is eigenlijk vreemd dat het levensverhaal van Nicolaas Kluiters in onze streken niet bekender is.
Anton de Wit (in Katholiek Nieuwsblad)

In de ruwe Bekaavallei zocht Nico Kluiters de schoonheid van het hart.
Dat je in veel huizen nog altijd zijn portret aan de muren vindt, zegt genoeg.
Lieve Wouters (in Kerk & Leven en via Kerknet)

 

U kunt het boek bestellen voor € 24,95 bij www.berneboek.com.

Gebedsmateriaal aardbeving februari 2023

Zuid-Turkije en Noord-Syrië werden in de nacht van6 februari 2023 opgeschrikt door een zware aardbeving. De beelden van verwoeste huizen, ingestorte flats en hulpeloze mensen schokken de wereld. Duizenden mensen raakten bedolven onder het puin en overleefden de ramp...

Lees meer

Zojuist verschenen: De innerlijke mens

Trappist André Louf (1929-2010) is één van de bekendste Westerse monniken van de 20ste eeuw. Hij is een echte landmeter van de innerlijkheid. In De innerlijke mens zijn een aantal onuitgegeven teksten van zijn hand gebundeld. Het boek weerspiegelt zijn persoonlijke...

Lees meer

‘Berne Media kijkt met een open blik naar de wereld. We bieden inspiratie voor iedereen.’

Joost Jansen, norbertijn en adviseur liturgie.

Berne Media wil de bevrijdende kracht van de Goede Boodschap
graag delen op een manier die aansluit bij de tijdsgeest.

De uitgeverij doet dit met een breed palet aan uitgaven, producten en diensten
op het gebied van geloof, spiritualiteit, zingeving en levensbeschouwing.

Berne Media heeft een schat aan ervaring
op het gebied van liturgische uitgaven.
Tot op de dag van vandaag
zijn de norbertijnen nauw betrokken
bij de samenstelling van de misboekjes
en onze andere liturgische uitgaven.

De uitgeverij publiceert jaarlijks
zo’n tien nieuwe boeken op het gebied
van geloof, spiritualiteit, zingeving,
levensbeschouwing, koken en reizen.
Deze boeken zijn verkrijgbaar
via
www.berneboek.com.

 

Joost_Jansen

Berne Media heeft u veel te bieden. Daarom versturen wij nieuwsbrieven over verschillende onderwerpen. Klik op ‘aanmelden’ om te zien of er een interessante nieuwsbrief voor u tussen zit.